Az online petíció szövege Szólítsd fel az orosz hatóságokat

Prosecutor General of the Russian Federation
Yuriy Yakovlevich Chaika
Prosecutor General’s Office
ul. B.Dmitrovka, d.15a
125993 Moscow GSP- 3
Russian Federation

Tisztelt Legfőbb Ügyész,

Felháborodva értesültem az orosz jogvédő, a krasznodari Jana Antonova elleni eljárásról. A vád, amely szerint "együttműködött egy nemkívánatos szervezettel" valójában békés aktivizmusára utal. Semmilyen valódi bűncselekményt nem követett el, ezért a vádat ejteni kell elleni, és minden vele szemben folyamatban lévő eljárást azonnal meg kell szüntetni.

A Jana Antonova elleni eljárás 2019. március 29-én indult, amikor átkutatták a lakását, majd a nyomozóhatóság elé vitték kihallgatásra. Május 22-én hivatalosan is vádat emeltek ellene a büntető törvénykönyv 284.1 szakasza alapján, amiért "együttműködött2 egy "nemkívánatos szervezettel". A kérdéses szervezet az emberi jogokat, jogállamiságot és a kormány elszámoltathatóságát népszerűsítő Open Russia. A mozgalmast sosem jegyezték be, és meg is szűnt működni 2019 márciusában. Jana Antonova elvesztette a munkáját, családtagjait pedig rendszeresen zaklatják a hatóságok.

A Jana Antonova elleni eljárással az orosz hatóságok megsértik a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeiket, köztük a szabad véleménynyilvánításra, az egyesülési jog gyakorlására és a tisztességes bírósági eljárásra vonatkozóakat. Felszólítom, hogy tegyen meg minden Öntől telhetőt, hogy a jogvédő elleni büntetőeljárás véget érjen, és ne büntessék meg békés aktivizmusa miatt.

Tisztelettel:

Bezárás